Grzyby z własnego ogrodu. Czy to możliwe? 13 marca, 2019

Uprawa grzybów we własnym ogrodzie jest jak najbardziej możliwa.

W sklepach ogrodniczych, hipermarketach no i oczywiście w sklepach internetowych dostępny jest od kilku lat bardzo szeroki wybór grzybni jadalnych gatunków grzybów. Grzybnia sprzedawana jest najczęściej w postaci gotowych balotów, zaszczepionych kołków (gatunki rosnące na pniach drzew) jak też grzybni do samodzielnej dalszej obróbki. Każdy gatunek grzybów ma określone preferencje, stąd też powinniśmy postępować ściśle wg dostarczonej wraz z grzybnią instrukcji.
 

Jadalne grzyby w ogrodzie | Ogrody Białystok

 

Dogodne warunki do uprawy grzybów w ogrodzie

Grzyby wymagają do właściwego wzrostu odpowiednich warunków. Potrzebna jest odpowiednia dawka wilgoci, zacienienie oraz obecność głównie drzew bądź krzewów, czyli właściwe warunki do rozwoju grzybni i zaistnienia mikoryzy. Mikoryza to powszechnie występujące zjawisko, które polega na współżyciu korzeni z grzybami. Obie strony czerpią z tej współpracy korzyść.
Do właściwej uprawy grzybów najbardziej wskazane są ogrody o dłuższym stażu, z już rozwiniętym drzewostanem. Potrzebna jest też do tego przestrzeń, gdyż w małym ogrodzie może być to dosyć karkołomne jeżeli wykorzystujemy go na co dzień do wypoczynku i rekreacji.

 
Jadalne grzyby w ogrodzie | Ogrody Białystok
 

Wśród gatunków grzybów jadalnych znajdziemy w sklepach:

  • borowik sosnowy (Boletus Pinophilus)
  • borowik usiatkowany (Boletus Reticulatus)
  • kurka / pieprznik jadalny (Cantharellus Cibarius)
  • maślak zwyczajny (Suillus Luteus)
  • mleczaj rydz (Lactarius deliciosus)
  • koźlarz babka (Leccinum Scabrum)
  • koźlarz czerwony (Leccinum Aurantiacum)
  • gąska zielonka (Tricholoma equestre)
  • smardz (Morchella)
  • czubajka kania (Macrolepiota procera)
  • pieczarka (Agaricus L.)
  • pieczarka polna (Agaricus compestris)
  • boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus)
  • boczniak mikołajkowy (Pleurotus eryngii)
  • opieńka miodowa (Armillariella mellea)
  • twardnik japoński, twardziak jadalny, shiitake (Lentinula edodes)
  • soplówka jeżowata (Hericium erinaceus)

 

Przeczytaj również:
Grzyby w ogrodzie. I co teraz?